Nieuws

Dobberdak aanmoedigingsprijs
Dobberdak wint aanmoedigingsprijs Rotterdam

december 2021
Ons Dobberdak krijgt een van de 3 aanmoedigingsprijzen van het Experimentendak in Rotterdam! Dit is een dak van gemeente Rotterdam waarop duurzame en innovatieve experimenten uitgevoerd kunnen worden t.b.v. klimaatadaptatie en is onderdeel van het life@urban roofs programma.

Zet het in de agenda: voorjaar 2022 kunnen we het dak op!

Dobberdak is een product van Dobberweelde, een coöperatie van duurzame doeners (wij samen met vier andere duurzame ondernemers).  

Studenten Industrieel Product Ontwerp van Hogeschool Rotterdam werken mee aan de uitwerking van de constructie op het dak. 

Dutch Design Week drijvende eilanden
Drijvende kurkeilanden op de Dutch Design Week

oktober 2021
We zijn te zien op de Dutch Design week in Eindhoven! Dat wil zeggen: onze drijvende kurkeilandjes met Riet, Kleine lisdodde en enkele andere oeverplanten. Ze liggen bij het paviljoen ‘The Exploded View’. Dit paviljoen toont tientallen natuurlijke, biobased toepassingen voor in de gebouwde omgeving. Riet en Lisdodde  zuiveren water en zijn uitermate geschikt als bouwmateriaal. 

Te zien t/m zondag 24 okt 2021 in Eindhoven. Volgend jaar staat het paviljoen op de Floriade.

Deze eilandjes zetten we in de markt als DobberWeelde,  een samenwerking tussen HelkantPlant en drie andere duurzame ondernemers. 

Open dagen GroendakPlant
OPEN DAGEN GroendakPlant

oktober 2021
Kom op 9 of 10 oktober langs en ontdek alles over groene daken.
En geniet van een kopje pompoensoep. 

Landschapstriënnale 2021: Brabantse beken

28 april 2021
In het kader van de Landschapstriënnale 2021, het driejaarlijkse landschapsfestival van Nederland, staan op 28 april de Brabantse beken in het licht. De triënnale is via een livestream te volgen.
Eén van de beken is de Aa of Weerijs. Om de ideeën over de beek kracht bij te zetten heeft Liesbeth ze verbeeld in een aantal mooie tekeningen – in opdracht van Waterschap Brabantse Delta. De tekeningen en Liesbeth zelf zijn te zien in een film die tijdens de livestream getoond wordt.
De livestream start om 17 uur! Klik hier om erbij te zijn.
(Waarschijnlijk ook later te zien)

landschapstriennale 2021
'Early Bird Gift' bij bestelling van een groen dak

februari 2021
Het voorjaar lonkt, een perfect moment om aan een groen dak te denken. Bestelt u er een vóór 21 maart 2021, dan krijgt u ons nieuwe product kado, BETTY’S DAKDOZIJN: een dozijn dakplanten die prachtig staan op de tuintafel, in de rotstuin, als vervanger van een tuintegel óf…op het dak! Neem snel contact met ons op.

(ook los te koop)

dakdozijntje
Buurtinitiatief groene schuurdaken Geertruidenberg

oktober 2020
Met hulp van de bewoners hebben we een aantal schuren van groene daken voorzien. De gemeente subsidieerde een deel van de kosten.
Kan uw buurt wel wat groen, zuivere lucht en verkoeling gebruiken? Veel gemeenten stimuleren de aanleg van groene daken en u ontvangt er een mooie bijdrage voor.

buurtinitiatief groene daken Geertruidenberg
Beplante kokosrollen voor vergroening Merwedekanaal, Utrecht

september 2020
De rollen zijn in het voorjaar beplant met een plantenassortiment op maat en nu prachtig volgroeid. Planten worden gesnoeid voor transport, de bloemenpracht is weer voor volgend jaar. 
[opdracht Hakkers B.V.]

Kokosrollen Merwedekanaal HelkantPlantEkant
Aanplant Riet in de 'Sloot van de Toekomst', Zoeterwoude

april 2020
Na de tegenvallende rietgroei in eerder jaren is de helofytensloot op ons advies aangevuld met zand van de juiste doorlatendheid en opnieuw beplant met uitstekend plantmateriaal.

Sloot van de toekomst_Helkantplant
Nieuwe website!

februari 2022
DAN NOG BOVENAAN ZETTEN!
Wij hebben een nieuwe website!
 We hebben hierin onze twee werkvelden – Water &Oever en Groene daken – samengebracht en kunnen u zo een completer beeld geven van ons bedrijf. We hopen u op deze manier nog beter van dienst te kunnen zijn!

(We denken op deze manier onze diensten en producten nog beter te kunnen afstemmen op uw wensen. 

Burgerinitiatief drijvend eilandje Ede

mei 2019
Dankzij een burgerinitiatief hebben we een drijvend eilandje aan kunnen leggen in een vijver in Ede. De meerkoetjes, eenden én bewoners genieten er meteen al van!

Genomineerd voor MVO-prijs Drimmelen

oktober 2017

We waren genomineerd voor “maatschappelijk meest verantwoorde ondernemer”. Helaas niet gewonnen maar bedankt voor alle stemmen!

Nieuw werkveld: planten voor groene daken 

oktober 2017

Wij kweken nu ook planten voor groene daken en maken makkelijk hanteerbare matjes met vele plantsoorten. Ook voor de andere benodigde materialen en voor advies over de aanleg kunt u bij ons terecht.
Een groen dak voorkomt wateroverlast, vergroot de biodiversiteit en ziet er ook nog eens mooi uit.

Hulp bij onderzoeksproject Radboud Universiteit

mei 2017

In de Ankeveense plassen ontbreekt het aan watervegetatie doordat de bodem blubberig is en het water daardoor troebel. De Radboud Universiteit onderzoekt in samenwerking met Bureau Waardenburg of zgn. BESE-elementen hierin een uitkomst kunnen bieden. Deze elementen, gemaakt van aardappelzetmeel, hebben een fijnmazige structuur die maakt dat (onder)waterplanten, mossels, oesters e.d. zich er goed aan kunnen hechten en kunnen op die manier het startpunt zijn van ecosysteemherstel.
Wij hebben het onderzoeksteam ondersteund bij de voorbereiding van het grootschalige veldexperiment: o.a. het verzamelen van grote hoeveelheden Smalle waterpest, het bevestigen ervan aan de BESE-elementen én het tijdelijk opslaan ervan in onze waterbassins.

Vanwege onze expertise met water- en oeverplanten en de beschikbaarheid van ruime waterbassins wil Bureau Waardenburg ons inschakelen als ‘proefstation’ voor een aantal van hun projecten.

NIEUWS OUD 

Artikel in Stad+Groen over drijvende eilanden

Vakblad Stad+Groen heeft onze opdrachtgever en ons geïnterviewd over het project in Den Haag.
Klik op het plaatje om het artikel te lezen.
(november 2016)

Helkantplant artikel-sg-drijvende-eilanden-2016

Vergroening Singel Utrecht
Voorjaar 2016 is gestart met een pilotproject om de ecologische kwaliteit en beeldkwaliteit van de historische singel in Utrecht te verbeteren: op verschillende plekken zijn wilgentenenbollen gevuld met waterplanten aangebracht en mosselkratten van Bureau Waardenburg. Wij hebben de planten voor de wilgentenenbollen geleverd! Later komen er nog drijvende eilanden en een natuurvriendelijke oever.
Het groener en aantrekkelijker maken van de Utrechtse singel is een idee van groenbewuste bewoners. Luister naar het radiofragment van Vroege Vogels of kijk naar het tv-fragment van RTV Utrecht (vanaf minuut 11.00).
(mei 2016)

singel-utrecht-wilgentenenbol-640x501


Samenwerking met Bureau Waardenburg bv
Bureau Waardenburg is een ecologisch adviesbureau dat o.a. bekend staat om haar mosselkratten t.b.v. oppervlaktewaterzuivering. Dit voorjaar is het Bureau gestart met een pilotproject in Utrecht, waarbij aan de kratten onderwaterplanten bevestigd werden. Ze hebben hiervoor planten uit onze kweekvijver gebruikt en wij hebben hen hierin geadviseerd. Doel van de pilot is om te kijken of in de stadsgracht van Utrecht mosselen willen groeien en of waterplantengroei mogelijk is.
(mei 2016)

Gastles Prinsentuin college Breda

Liesbeth Verhoeven heeft op dit ‘groene MBO’ een gastles verzorgd voor leerlingen van de opleiding Tuin, Park & Landschap. De les ging over waar wij ons als bedrijf mee bezig houden: water- en oeverplanten en helofytenfilters. Het verzoek om een gastles te geven kwam van TRI Zuid-Nederland.
(januari 2015)

Les Prinsentuin college


Artikel in Stad+Groen 

De Green Innovation Award hebben we niet gewonnen, maar in het kader van deze wedstrijd verschijnt er binnenkort een artikel over onze kokosrollen in het vakblad Stad+Groen; daar zijn we blij mee. Nu al online!
Ook hebben we een nieuwe ontwerpopdracht voor de beplanting van een grote vijver in Leidschendam.

Artikel kokosrollen Stad&Groen 2014-helkantplant


Onze voorbeplante kokosrollen genomineerd voor de ‘Green Innovation Award 2014’
Klik hier of op het plaatje om meer over deze award te lezen, scroll naar beneden om onze inzending te bekijken en stem!  (Onze inzending is het 4item van onderen). 
(19 september 2014)

green innovation award-helkantplant

Rietkraag langs Conradkade Den Haag klaar
Langs de nieuwe kademuur van de Laan van Meerdervoort tot aan de energiecentrale, ligt weer een rietkraag. We hebben er 750 m met riet beplante kokosrollen aangebracht. Het riet moet nog wel opkomen maar meerkoetjes en ganzen maken er al gretig gebruik van.
We zijn verheugd over de media-aandacht, o.a. van AD en Posthoorn. Voor het artikel in Hagazine klik hier. (aug. 2014)

AD Haagse Courant 16-08-2014

Posthoorn 20-08-2014

 

NL Doet 2013
In maart hebben we een groep vrijwilligers begeleid bij het beplanten van een natuurvriendelijke oever in Den Bosch.
Wij zorgden voor planten en materieel en gaven aanwijzingen.
NL Doet, beplanten natuurvriendelijke oever Den Bosch, Helkantplant

artikel waterlelies Hofvijver, HelkantPlant

advertentie oevermatten Stem 26 mei 2009, HelkantPlant

 

artikel waterberging Schuddebeurs, Helkantplant