Waarin onderscheidt  HelkantPlant zich?
Er zijn weinig ervaren GWW-bedrijven (grond-, weg- en waterbouw) die ook nog eens echt verstand van planten hebben. Wij hebben deze twee vakgebieden met elkaar verenigd. In ons eigen bedrijf kweken we vele soorten water- en oeverplanten, vaak in grote hoeveelheden, bestemd voor verkoop en voor projecten die we zelf uitvoeren. Ook hebben wij goede contacten met collega-kwekers van wie wij geregeld plantmateriaal betrekken. Sinds 2016 kweken wij ook planten voor groene daken

Dit vinden wij belangrijk:

  • adviseren van onze opdrachtgevers
  • zorgen voor goed plantmateriaal
  • zorg dragen voor voldoende kennis tijdens de beplanting

Bijzondere toepassingen
Een bijzondere toepassing waar we veel ervaring mee hebben, zijn drijvende eilanden. Bij Projecten ziet u er verschillende voorbeelden van. Een andere toepassing zijn voorbeplante kokosrollen en kokosmatten. Op de foto’s hieronder ziet u een project met kokosrollen, links net na de aanleg, rechts een jaar later. Bij dergelijke steile betonnen kades zijn kokosrollen een uitkomst om de waterkant te vergroenen.

aankleding oever met voorbeplante kokosrollen, Amersfoort 2012-2013, HelkantPlant

De rollen en matten worden door collega-kwekers en soms door onszelf beplant en blijven dan enkele maanden in de kwekerij. Op het moment van aanleg zijn ze dus goed doorworteld en hebben de planten al enige body.
Kwekerij-matten-3x

voorbeplante kokosrollen in kwekerij, HelkantPlant

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie wij zijn
Jan en Liesbeth Verhoeven, HelkantPlantDoor zijn agrarische achtergrond en zijn ervaring in de aannemerij en bij adviesbureau’s heeft Jan Verhoeven ruime praktijkkennis opgedaan op cultuurtechnisch en weg- en waterbouwkundig gebied. Sinds ca. 30 jaar is hij zelfstandig ondernemer met een eigen kwekerij. Hij stond mede aan de wieg van de ontwikkeling van helofytenfilters en de inrichting van natuurvriendelijke oevers en waterpartijen. Jan heeft veel inzicht in het meest geschikte plantenassortiment voor (West-)Europese omstandigheden. 

Liesbeth Verhoeven, Jans dochter, is bioloog met als specialisatie plantenecologie. Ze heeft gewerkt bij een adviesbureau voor landschaps- en natuurbeheer en bij een waterschap en daar heeft ze veel ervaring gekregen met het onderzoeken, ontwerpen en beheren van de groene buitenruimte. Sinds 2010 werkt ze mee aan projecten van HelkantPlant. Ze geeft advies over planten en inrichting en helpt mee in de uitvoering.